«Η προστασία των ελληνικών προϊόντων και εταιρειών θα είναι το βασικό σημείο διαπραγματεύσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο συνέδριο του economist.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ με τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα εμπλακεί ενεργά στις προενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Θα έχουμε περιθώριο να συζητήσουμε και να προσπαθήσουμε καταστήσουμε αυτή τη συμφωνία πιο επωφελή και για τις δύο πλευρές τους επόμενους μήνες και χρόνια, μέσω της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ. Πάντως αυτό θα το κάνουμε με τον πιο προσεκτικό τρόπο, ώστε να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και τα προϊόντα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.
«Θα έλεγα ένα πράγμα διότι υπάρχει μεγάλη καχυποψία. Οι δύο λαοί δουλεύουν μαζί εδώ και χρόνια. Υπάρχει μια μεγάλη ροή τουρισμού, υπάρχει μεγάλη ροή ανταλλαγής προϊόντων και επίσης επενδύσεις. Έτσι τα πολιτικά ζητήματα που έχουμε μεταξύ μας (σ.σ. με τη Βόρεια Μακεδονία) που έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών, μας αφήνουν χώρο για να κάνουμε περισσότερα στο χώρο της οικονομίας. Και επομένως, προκειμένου να κάνουμε αυτές τις κινήσεις στην οικονομία, νομίζω ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον καθένα πώς δίνονται τα ονόματα των προϊόντων και πώς να υπερασπιστούμε τις ελληνικές εταιρείες που έχουν ξοδέψει πραγματικά χρόνο και χρήμα για να επενδύσουν στην ονομασία τους και στην αναγνώριση των προϊόντων τους», αναφέρει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης».
Από την πλευρά του, ο Νικολά Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε «θέμα αξιοπιστίας» την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεσμεύτηκε για στενή συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, παραδεχτηκε οτι η χωρα του δεν ειναι ετοιμη να μπει στην ΕΕ, είναι όμως έτοιμη, όπως είπε, να ξεκινησει το “ταξιδι” των διαπραγματευσεων.
«Ακόμα και πέρα από το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τη διεθνή αξιοπιστία που διακυβεύεται με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, πιστεύω ότι πρέπει να χτίσουμε την αίσθηση και εδώ στην Αθήνα με τη νέα κυβέρνηση, ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι βάρος, είναι ευκαιρία. Την επιτύχαμε κυρίως μόνοι μας, είχαμε την ενθάρρυνση από τους Αμερικανούς και άλλους φίλους μας, αλλά είναι μια ντόπια συμφωνία» δήλωσε ο Νικολά Ντιμιτρόφ.
Στη Συμφωνια των Πρεσπων στάθηκε και ο νεος υπουργός Αμυνας της Ελλαδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Για να σταθεί αυτή η συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής».
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τις τοποθετήσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Καλωσορίζω τις δηλώσεις των συναδέλφων μου, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αναγκαιότητα να εφαρμοστούν αυστηρά οι όροι της».


Τζέφρυ Πάιατ: Η Ελλάδα μετατράπηκε από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων
Την άποψη ότι «η Ελλάδα μετατράπηκε από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων» εξέφρασε, με σαφήνεια ο Αμερικανός πρέσβης στην ΕλλάδαΤζέφρυ Πάιατ μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Ο Αμερικάνος πρέσβης, στην ομιλία του, συνεχάρη τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του για την «άψογη μετάβαση και προσήλωση», όπως είπε, των Ελληνοεμερικανικών σχέσεων.
Επίσης ο κ. Πάιατ, αφού σημείωσε ότι η συνάντηση του νέου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του στις ΗΠΑ καταδεικνύουν την συνέχισε με ταχύτητα της προόδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σημείωσε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκονται στο καλύτερο σημείο.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη σχέση μας και συνεργασία μας» σημείωσε ο Τζέφρυ Πάιατ και συνέχισε λέγοντας ότι πλέον η συνεργία των δύο χωρών αφορά πολλούς τομείς όπως την ενέργεια το εμπόριο και άλλους.
Επίσης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι η προστάτιδα χώρα και ο πυλώνας σταθερότητας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Αναφερόμενος στα Βαλκάνια ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Αίσθηση από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου
«Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η Συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές. Απλά, η άποψή μου είναι, με κάθε καλή πρόθεση, και θέλω να το τονίσω αυτό, ότι για να σταθεί αυτή η Συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής. Αυτή είναι και η θέση μου, αν θέλετε ως νομικού. Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον.», είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συμμετέχοντας ως ομιλητής στην 23η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση, του Economist με θέμα “Europe: Leaving indecisiveness behind?” που διεξάγεται στην Αθήνα.
Ειδικότερα για τις προκλήσεις ασφάλειας ο Ν. Παναγιωτόπουλος είπε: «Μεταναστευτικές ροές, κυβερνοεπιθέσεις, αυτές είναι οι βασικές προκλήσεις ασφαλείας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, διότι θεωρούμε τη χώρα μας – και αγωνιζόμαστε για να την καταστήσουμε – χώρα κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας, σταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής, τελικό πάροχο ασφαλείας στην περιοχή. Και αυτή είναι θα έλεγα – είμαι σίγουρος ότι το ξέρετε καλύτερα από εμένα – είναι η λέξη κλειδί και ο σκοπός για τον οποίο εργαζόμαστε.»
Στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, επισημαίνοντας, την αρχη του απαραβίαστου των εθνικών συνόρων: «Στηριζόμαστε στην αταλάντευτη πολιτική αρχών και θέσεων που βασίζεται, πάνω απ’ όλα, στο απαραβίαστο των συνόρων, στην περιφερειακή συνεργασία σαφώς, ιδίως με τις γείτονες χώρες, στο ισότιμο των διμερών σχέσεων και βέβαια στην προσήλωση στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα, με αυτούς τους κανόνες κινείται. Δεν μας αρέσει ως χώρα να προκαλούμαστε, το έχω ξαναπεί, όσο δεν μας αρέσει να προκαλούμε. Όταν όμως προκαλούμαστε, οφείλουμε να δομούμε την αντίδρασή μας με όρους ψυχραιμίας, νηφαλιότητας, αλλά συνάμα και σθένους και αποφασιστικότητας. Αυτό άλλωστε είναι ένα πραγματικό αποτρεπτικό δόγμα.
Παναγιωτόπουλος για Συμφωνία των Πρεσπών: Αν τηρηθεί η Συνθήκη μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον
Η αποφασιστικότητα συμβάλλει στην κατίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος μιας χώρας. Και ο βασικός βραχίονας εφαρμογής της αποτρεπτικής ισχύος μιας χώρας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της. Προς αυτό το σκοπό εργαζόμαστε, προς αυτό το σκοπό ανέλαβα, αλλά ακόμα αναζητώ τα «φώτα» του προκατόχου μου, γιατί, όπως και αν το κάνουμε, προέρχεται, ως εξαίρετος στρατιώτης, από τα «σπλάχνα» των Ενόπλων Δυνάμεων. Προς αυτό το σκοπό συνεργάζομαι με τον εξαιρετικό Υφυπουργό, που πλαισιώνει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το Επιτελείο, τους Αρχηγούς, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί στο τέλος της ημέρας, όπως είπα, με κάποια συγκινησιακή φόρτιση, λόγω της ημέρας, στη τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Υπουργού Εθνικής Άμυνας, είμαστε όλοι στρατιώτες της Ελλάδας και από προχθές έχω αναλάβει και εγώ αυτό το ρόλο. Επιζητούμε και θα συνεχίσουμε να επιζητούμε σχέσεις καλής γειτονίας στον βαλκανικό περίγυρό μας. Τα Βαλκάνια είναι επιτακτική ανάγκη να μετατραπούν σε περιοχή παραγωγής σταθερότητας και όχι αστάθειας, όπως ήταν διαχρονικά, με μοιραία αποτελέσματα, βέβαια, για την Ευρώπη και τον κόσμο.»
Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε και την ανησυχία του, για την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, τονίζοντας ότι: «Από εκεί και πέρα, για να γίνει αυτό θεωρώ σημαντική την κατίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας. Η χώρα μου αποδεδειγμένα εργάστηκε για αυτό με όλους. Ανησυχώ για την αναθεωρητική, ολίγον ανεξέλεγκτη, τουλάχιστον από τις μέχρι πρότινος δυτικές επιρροές της, Τουρκία, η οποία, αν μη τι άλλο, εκτός από το συνηθισμένο «μενού», τώρα τελευταία επανέρχεται με μία εξαιρετικά επιθετική ρητορική από κορυφαίους αξιωματούχους της. Αυτό μας ανησυχεί, αλλά δεν μας φοβίζει και για αυτό το λόγο, όπως σας είπα, ενισχύουμε, σαν στρατιωτική επιλογή, ή προσπαθούμε να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας.»
Η αποστροφή των δηλώσεων Παναγιωτόπουλου για τις Πρέσπες
Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι «δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η Συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές».
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΑΠΕ, παρατήρησε ωστόσο ότι «για να σταθεί αυτή η Συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής. Αυτή είναι και η θέση μου, αν θέλετε ως νομικού. Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον» εκτίμησε.
Επανέλαβε δε ότι «επιζητούμε και θα συνεχίσουμε να επιζητούμε σχέσεις καλής γειτονίας στον βαλκανικό περίγυρό μας. Τα Βαλκάνια είναι επιτακτική ανάγκη να μετατραπούν σε περιοχή παραγωγής σταθερότητας και όχι αστάθειας, όπως ήταν διαχρονικά, με μοιραία αποτελέσματα, βέβαια, για την Ευρώπη και τον κόσμο»


Η ανακοίνωση της Τερέζα Μέϊ που απέκρυψε η Ν.Δ
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση για να βελτιώσει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών και να στηρίξει την ελληνική οικονομία. Δεύτερος πυλώνας της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν η συζήτηση των δύο πρωθυπουργών πάνω σε τομείς που αφορούν την ασφάλεια και την άμυνα, καθώς οι δύο χώρες έχουν ισχυρή σχέση στα συγκεκριμένα θέματα.
Το πιο σημαντικό του τηλεφωνήματος και σίγουρα αυτό που ξέφυγε από τα τετριμμένα, ήταν η αναφορά της Τερέζα Μέι στη συνθήκη των Πρεσπών με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να χαιρετίζει τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τηρήσει τα συμφωνηθέντα καθώς όπως επισημάνθηκε, ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.
Η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της Downing Street
A Downing Street spokesperson said:
Today the Prime Minister spoke to Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis to congratulate him on his recent election victory.
She confirmed that the UK stands ready to work with the new Government of Greece to improve the trading relationship between our countries and support a more outward-facing Greek economy.
The two leaders also discussed other areas where the UK and Greece have a strong relationship, particularly security and defence. The Prime Minister expressed her confidence that her successor would continue to develop the partnership in these areas.
On wider regional issues, the Prime Minister said that she believed the Prespes Agreement with North Macedonia was an important step forward and welcomed Prime Minister Mitsotakis’s commitment to honour its implementation.