Το κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 έλαβε χθες διαστάσεις, με επίσημη ανακοίνωση
Μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών κυμαίνεται ο όγκος του φυσικού αερίου στην «Αφροδίτη». Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μεθάνιο καλής ποιότητας. Η δεύτερη γεώτρηση θα δώσει ακριβή αριθμό.
Ανακοινώθηκε χθες επίσημα -ξεχωριστά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ξεχωριστά από τη Noble Energy- το μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου που βρίσκεται στο κυπριακό τεμάχιο 12. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις, εντοπίστηκε όγκος φυσικού αερίου, που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με μέσο όρο τα 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια, δηλαδή 103,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι καθαρού πάχους 310 περίπου ποδών (94,5 μέτρα).
Το πολλαπλό στρώμα άμμου της Μειόκαινου περιόδου, όπου βρίσκεται το κοίτασμα, επιτρέπει τη μεταφορά υψηλής ποιότητας φυσικού αερίου. Η γεώτρηση έγινε σε βάθος 19.225 ποδών (5.861 μέτρα), σε θαλάσσιο βάθος 5.540 ποδών (1.689 μέτρα). Σύμφωνα με τη Noble, το φάσμα των πιθανοτήτων του αποθέματος είναι μεταξύ 75 και 25 εκατοστημόρια.
Μεγαλύτερο κοίτασμα;
Όπως, ωστόσο, διευκρίνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μια γεώτρηση τελικής αξιολόγησης, πριν από την αξιοποίηση του κοιτάσματος». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ακριβής όγκος του κοιτάσματος της «Αφροδίτης» θα αποκαλυφθεί τότε (σ.σ. υπολογίζεται ότι η νέα γεώτρηση θα διεξαχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012), καθώς το νούμερο που δόθηκε χθες δεν αποτελεί το προϊόν της ολοκληρωμένης έρευνας, παρά μόνο της έρευνας Α-1.
Μάλιστα, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, αναφέρουν ότι ενδέχεται το αποτέλεσμα της δεύτερης γεώτρησης να ξεπεράσει το ανώτατο όριο των 8 τρισεκατομμυρίων που δόθηκε χθες και να αγγίξει το 9 ή το 10, καθώς είναι κοινή πρακτική των εταιρειών που ασχολούνται με τους υδρογονάνθρακες να είναι «συντηρητικές» στις πρώτες τους επίσημες τοποθετήσεις, μέχρις ότου να ολοκληρώσουν πλήρως τις έρευνές τους. Θα πρέπει, άλλωστε, να σημειωθεί, ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει και δεύτερο κοίτασμα στο θαλάσσιο τεμάχιο 12, με άλλες γεωλογικές δομές, ενδεχόμενο που θα διερευνηθεί στη δεύτερη φάση των γεωτρήσεων της Noble.
Οι πληροφορίες, πάντως, σε ό,τι αφορά στα ποιοτικά στοιχεία του «θησαυρού» μας, είναι άκρως ενθαρρυντικές, καθώς κάνουν λόγο για αρίστης ποιότητας μεθάνιο, καθαρό από άλλα αέρια, που βρίσκονται συχνά στα κοιτάσματα (κυρίως αιθάνιο, προπάνιο, βουτάνιο και πεντάνιο). Το γεγονός αυτό κρίνεται πολύ θετικό, καθώς όσο πιο «καθαρό» είναι το αέριο, τόσο λιγότερη επεξεργασία χρειάζεται. Το βάθος, δε, που βρέθηκε το αέριο, δεν θεωρείται καθόλου απαγορευτικό για εξόρυξη, αφού είναι παρόμοιο με το βάθος των άλλων οικοπέδων της περιοχής μας, όπου ήδη γίνεται παραγωγή.
Χαμόγελα στη Noble
Ο Πρόεδρος και Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της Noble Energy Charles D. Davidson δήλωσε, κατά την ανακοίνωση της εταιρείας: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε την ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο Κυπριακό οικόπεδο 12. Αυτή είναι η πέμπτη στη σειρά ανακάλυψη φυσικού αερίου από τη Noble Energy και τους συνεταίρους μας στην ευρύτερη λεκάνη του Λεβιάθαν, με τα συνολικά ακαθάριστα υπολογιζόμενα αποθέματα των πέντε ανακαλύψεών μας να ξεπερνούν τα 33 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Η τελευταία ανακάλυψη στην Κύπρο τονίζει ακόμη περισσότερο την ποιότητα και παγκόσμια σημασία αυτής της λεκάνης». Πρόσθεσε ότι η εταιρεία προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση για την ανάπτυξη αυτής της ανακάλυψης με τρόπο που θα μεγιστοποιεί την αξία για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Η Noble Energy, σύμφωνα με την ανακοίνωση, λειτουργεί τη γεώτρηση κατέχοντας το 70% των μετοχών. Η Delek Drilling και η Avner Oil Exploration θα έχουν 15% η κάθε μια, νοουμένου ότι θα δοθεί η τελική έγκριση της Κυπριακής Κυβέρνησης. Φαίνεται ότι το ζήτημα ήδη πήρε το «πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια η Noble χρειάζεται την τεχνογνωσία και τους εξοπλισμούς των εταιρειών αυτών, για να προχωρήσει πάρα πέρα. Δεν θεωρείται, άλλωστε, καθόλου τυχαία η συνεργασία της μαζί τους στα θαλάσσια οικόπεδα του γειτονικού Ισραήλ.
Μεγάλες προοπτικές
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ανεύρεση φυσικού αερίου δημιουργεί μεγάλες προοπτικές, τις οποίες με σοβαρότητα, σύνεση και συλλογικότητα θα αξιοποιήσουμε για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Πρόκειται, όπως τόνισε, για προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπυτξης, από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και οι επόμενες γενιές. «Πέραν από τις επενδύσεις που συνεπάγεται η σταδιακή ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολλούς ξένους επενδυτές για δραστηριοποίηση στην Κύπρο», πρόσθεσε. Υπογράμμισε πως η Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης με προοπτικές ουσιαστικής συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και διανοίγονται, επίσης, προοπτικές στο γεωστρατηγικό και πολιτικό επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως η ανεύρεση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για προώθηση της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για επίτευξη λύσης. Κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει πνεύμα ειρήνης και συνδιαλλαγής και να αποφύγει τυχοδιωκτικές ενέργειες και προκλήσεις. Με την επανένωση, σημείωσε, θα δοθεί η δυνατότητα στους Τ/κ να επωφεληθούν από τον πλούτο που χάρισε η φύση στην πατρίδα μας.
Να είμαστε προσγειωμένοι
Από πλευράς του, ο Υπουργός Οικονομικών συνέστησε νηφαλιότητα. «Αν συνεχίσουμε με την ίδια σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε την κατάσταση, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», είπε. Πρόσθεσε πως «οι καιροί που περνούμε δεν είναι οι ευκολότεροι και ακόμα και τέτοιου περιεχομένου ανακοινώσεις δεν μάς επιτρέπουν να πετάμε στα σύννεφα. Πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι, σοβαροί και να αποδείξουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε σωστή διαχείριση», τόνισε.
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/451339
Καλώς το δεχτήκαμε!
Reviewed by katina
on
10:08:00 π.μ.
Rating: