Τράπεζες: 10 επισημάνσεις που σοκάρουν



Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Κανείς αναλυτής δεν προτείνει την αγορά τους και στο ταμπλό υποχωρούν καθημερινά κάτω από το φόβο μιας ενδεχόμενης κρατικοποίησής τους.

Ωστόσο, οι αποτιμήσεις τους σοκάρουν όσους κάνουν συγκρίσεις με το παρελθόν και ενδεχομένως να προκαλούν κάποιους που διαθέτουν «στομάχι από ατσάλι» προκειμένου να αναλάβουν το σχετικό ρίσκο. Γιατί αν τους κάτσει…

Πάμε λοιπόν να δούμε την… αλήθεια του ταμπλό με τη σκληρή γλώσσα των αριθμών. 



1. To σύνολο της αποτίμησης των τραπεζών που είναι εισηγμένες στην Κοινή Πλατφόρμα ΧΑ-ΧΑΚπροσεγγίζει τα 5,5 δισ. ευρώ, όταν μόνο κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έχουν υλοποιηθεί υπερβαίνουν με άνεση τα 10 δις ευρώ.

2. Η Εθνική Τράπεζα ειδικότερα, αποτιμάται προς 1,6 δισ. ευρώ, όταν από το 2006 μέχρι σήμερα έχει αντλήσει από την αγορά ίδια κεφάλαια άνω των 5,5 δισ. ευρώ.

3. Οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες έχουν αναρριχηθεί στη 2η και στην 4η αντίστοιχα, θέση του πίνακα, ενώ πριν την περίοδο της κρίσης βρίσκονταν στη μέση περίπου (και λίγο πιο κάτω) του σχετικού πίνακα.
4. Η Εμπορική Τράπεζα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της αποτίμησης, κυρίως επειδή η τρέχουσα τιμή της έχει «κλειδώσει» εδώ και κάποιους μήνες εξ’ αιτίας της δημόσιας πρότασης που έχουν υποβάλλει οι Γάλλοι της Credit Agricole.

5. Οι τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (Alpha, Eurobank και Πειραιώς), που μάλιστα διαθέτουν και ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό, αποτιμώνται αθροιστικά γύρω στο 1 δισ. ευρώ, όσο πχ μόνο η αύξηση κεφαλαίου που υλοποίησε η Πειραιώς στις αρχές του τρέχοντος έτους.

6. Η ΑΤΕ Bank διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση 223 εκατ. ευρώ, όταν μέσα στο καλοκαίρι άντλησε από δημόσιο και αναδόχους (μέσω ΑΜΚ) κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ.

7. Τρεις τράπεζες (Αττικής. Γενική και Τ Bank) φέρονται να αξίζουν στο ταμπλό της Σοφοκλέουςμόλις 82 εκατ. ευρώ και οι τρεις…8. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που αποτελούσε το μήλον της έριδος μεταξύ ελληνικών και ξένων χρηματοπιστωτικών ομίλων έπεσε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, ή κατά 20% χαμηλότερααπό την (κυπριακών συμφερόντων) Ελληνική Τράπεζα…

9. Σε θεωρητική βάση, θα μπορούσε κάποιος να ανταλλάξει μέσω του ταμπλό του ΧΑ την Coca-Cola Τρία Έψιλον (αποτίμηση 4,7 δισ.) με δώδεκα τράπεζες(!), δηλαδή με όλες τις τράπεζες της κοινής πλατφόρμας με εξαίρεση πχ την Εμπορική…

10. Η εισηγμένη ξενοδοχειακή εταιρεία Λάμψα (Μεγάλη Βρετανία) αποτιμάται όσο περίπου ηΤράπεζα Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μαζί.


Αποτιμήσεις τραπεζών σε ΧΑ και ΧΑΚ
ΤράπεζαΚεφαλαιοποίηση*
Εθνική
1.600
Κύπρου
1.060
Εμπορική
901
Marfin-Λαϊκή
451
Alpha Bank
448
Eurobank
304
Πειραιώς
288
ATE
223
Ελληνική
124
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
99
Αττικής
49
Γενική
29
T Bank
3
Σύνολο
5.579

* Τα ποσά σε εκατομμύρια ευρώ με βάση το κλείσιμο της 11ης/10/2011

http://kostasedessa.blogspot.com/2011/10/10_12.html
Τράπεζες: 10 επισημάνσεις που σοκάρουν Τράπεζες: 10 επισημάνσεις που σοκάρουν Reviewed by blog on 8:35:00 μ.μ. Rating: 5
Από το Blogger.