Μιλώντας σε συνέδριο του Economist το πρωί της Δευτέρας στο Καβούρι, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο να πετύχουμε τον στόχο μας σε συνθήκες ύφεσης».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι στόχος είναι «ανυπερθέτως να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, να τηρήσουμε το δημοσιονομικό στόχο για το 2011 και το 2012» ώστε να μη δέχεται η χώρα «εκβιασμούς και ταπεινώσεις».
«Είναι η στιγμή για λάβουμε αποφάσεις ιστορικού χαρακτήρα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και εξήγησε: «Αν δεν τις πάρουμε σήμερα θα αναγκαστούμε να τις πάρουμε αργότερα και αυτό θα γίνει υπό συνθήκες ανεξέλεγκτες και επώδυνες»
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα δοθεί έμφαση στο σκέλος των δαπανών για ένα κράτος «μικρότερο και εξυπνότερο». «Πρέπει να κάνουμε όλα όσα έχουμε υποχρέωση να κάνουμε» ανέφερε.
«Δεν είναι η Ελλάδα το καταλυτικό πρόβλημα της ευρωζώνης» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι αν η ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Ελλάδας «θα πρέπει να σκεφτεί με ποιους θεσμούς θα μπορέσει να αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα».
Για τους νέους φόρους και τα τέλη που ανακοινώθηκαν τελευταία, ο κ. Βενιζέλος απέδωσε την υποκατάσταση μέτρων και στην «ανεπάρκεια, την αδυναμία του διοικητικού μηχανισμού».
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην εφεδρεία. Είπε ότι «υπάρχει πλεονάζον προσωπικό» και στο στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και έκανε λόγο για «εκλογίκευση». Σημείωσε επίσης ότι το ενιαίο μιθολόγιο-βαθμολόγιο θα εφαρμοστεί στις αρχές Οκτωβρίου.
«Είναι η εβδομαδα που θα δημοσιευτούν οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση των φορέων που περιλαμβάνονται σε Μεσοπρόθεσμο και Εφαρμοστικό» είπε ο υπουργός.
«Θα προτιμούσαμε η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα να είναι συνεχής» είπε ο κ. Βενιζέλος, δήλωση που έκανε αίσθηση. Ο υπουργός εξήγησε ότι ο λόγος είναι «για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις» εννοώντας σαφώς την τελευταία επίσκεψη της τρόικας.
Ανάγκη ή εξαναγκασμός τα νέα μέτρα
Η ομιλία του κ. Βενιζέλου κινήθηκε στο πλαίσιο της τοποθέτησής του το βραδυ της Κυριακής, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, για το πλαίσιο των μέτρων που θα συζητηθούν με την τρόικα κατά την τηλεδιάσκεψη.
Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «για το 2012, εν όψει του νέου προϋπολογισμού η προτεραιότητα είναι η περικοπή δαπανών», χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα.
Και πρόσθεσε: «Εχω ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και παραγωγικούς φορείς για τους κινδύνους. Όλοι οι Έλληνες πολίτες ξέρουν σε γενικές γραμμές ποιοι είναι οι κίνδυνοι. Τώρα πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί, πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε και πιστεύω ότι θα πετύχουμε».
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι πρέπει να πειστούμε εμείς και να πείσουμε και τους άλλους ότι έχουμε τη βούληση και τη σταθερή απόφαση να εφαρμόσουμε όλα όσα πρέπει. Παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να πετύχουν οι στόχοι υπό συνθήκες ύφεσης, μεγαλύτερης από ό,τι είχε εκτιμηθεί.
Τόνισε, δε, ότι συμφωνεί με την τρόικα ότι δεν μπορεί να υπάρξουν άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Ακόμη, σημείωσε ότι η εφεδρεία αποτελεί εκλογίκευση του δημόσιου τομέα, που πρέπει να αποκτήσει τις διαστάσεις που αντιστοιχούν στην οικονομία της χώρας.
Μπομπ Τράα: «Πρώτος στόχος η φοροδιαφυγή»
«Δεν πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να εφαρμόσει με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο το τεράστιο πακέτο φορολογικής επιβάρυνσης αν δεν μειώσει τη φοροδιαφυγή». Αυτό δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα και έστειλε για άλλη μια φορά σαφές μήνυμα: «Οι πλέον εύρωστοι οικονομικά να συνεισφέρουν».
Μιλώντας σε συνέδριο του Economist , ο κ. Τράα τόνισε δύο φορές ότι «το ΔΝΤ διαφωνεί ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται έχει αποτύχει» και πρόσθεσε: «Αν υπάρχει πολιτική αποφασιστικότητα, τότε θα πετύχετε».
Για τη μείωση των φόρων είπε ότι η εμπειρία δείχνει πως «η επιλεκτική μείωση φόρων θα οδηγήσει σε αύξηση του ελλείμματος αν δεν βελτιωθεί ο μηχανισμός».
Μιλώντας σε πάνελ μαζί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, ο κ. Τράα είπε επίσης ότι «αν δεν υπάρξει ευρύτερη υποστήριξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί ικανοποιητικά το πρόγραμμα» στέλνοντας μήνυμα προς τον αρχηγό της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι η απουσία ευρύτερης υποστήριξης στο πρόγραμμα «βοηθάει τα συμφέροντα» και τελικά δεν εφαρμόζεται.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τράα υπενθύμισε προς όλους στο εσωτερικό της χώρας ότι «οι Ευρωπαίοι είπαν ότι θα μείνουν δίπλα σας, όσο εσείς όμως εφαρμόζετε το πρόγραμμα».
Παράλληλα, ο κ. Τράα, όπως ανέφερε στο συνέδριο του Economist «βλέπει» ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για επενδύσεις στην Ελλάδα.
«Πολλά κεφάλαια αναζητούν ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν αποτελεί μόνο μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση για την Ελλάδα αλλά επίσης ένα μέσο εισροής άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα, ως ένα μέσο για την εισροή ρευστότητας και κεφαλαίων», δήλωσε ο Τραα κατά τη συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία του στο Συνέδριο του Economist στην Αθήνα.
Βενιζέλος: Υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε όλο το δημόσιο
Reviewed by blog
on
8:57:00 μ.μ.
Rating: