Εξοδος της Ελλάδας θα προκαλούσε ντόμινο στην ευρωζώνη



Την αναγκαιότητα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη επισημαίνουν Μέρκελ και Σόιμπλε. Αρνητική στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης εμφανίζεται η Γερμανίδα καγκελάριος

Εξοδος της Ελλάδας θα προκαλούσε ντόμινο στην ευρωζώνη
Μιλώντας σε περιφερειακή συνάντηση των μελών του κόμματός της στο Ολντεμπεργκ της βόρειας Γερμανίας η γερμανίδα καγκελάριος και απαντώντας στην εσωκομματική κριτική για την στάση της στο ζήτημα διάσωσης της Ελλάδας, η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι πιθανή έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη ή μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε σε ντόμινο.
Αναφερόμενη ιδιαίτερα στην αναδιάρθρωση υπογράμμισε ότι μια τέτοια επιλογή "θα αύξανε υπερβολικά την πίεση στις άλλες χώρες της ευρωζώνης" συμπλήρωσε δε πως "κάθε πρόταση για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε αυτή να επιλύσει τα προβλήματά της θα πρέπει να εξετάζεται σε σχέση με την πιθανή επίδραση που θα έχει σε άλλες χώρες της ευρωζώνης".

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνει στο περιοδικό Wirtschaftswoche: "Η Ελλάδα πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραμείνει με κάθε κόστος στην Ευρωζώνη, ειδάλλως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος διάλυσης της Νομισματικής Ένωσης".
Προσθέτει ότι "η Αθήνα, η Ελλάδα είναι -και ιστορικά- βασικό συστατικό στοιχείο της Ευρώπης. Κάθε αρμόδιος γνωρίζει ότι η έξοδός της θα είχε τεράστιες συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά και πέραν αυτής. Κυρίως", όπως λέει, "δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα".

Στην ίδια συνέντευξη ο Γερμανός υπουργός θέτει πάντως έναν εφιαλτικό χρονικό ορίζοντα για την έξοδο από την κρίση: "Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012, όπως υπολογίζονταν το 2010. Η Ελλάδα είναι πιθανότερο να χρειαστεί δέκα χρόνια παρά ένα για να επανακτήσει πλήρως την ανταγωνιστικότητά της".

Τέλος ο κ. Σόιμπλε στην ίδια συνέντευξη ασκεί κριτική στην ιταλική -εμμέσως δε και στην ελληνική-κυβέρνηση για υπαναχωρήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους: "Οι υπεύθυνοι στην Ιταλία και σε άλλες χώρες πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι προβληματικό να ανακοινώνονται μέτρα και να εξαγγέλλονται δεσμεύσεις που μετά δεν τηρούνται".
Εξοδος της Ελλάδας θα προκαλούσε ντόμινο στην ευρωζώνη Εξοδος της Ελλάδας θα προκαλούσε ντόμινο στην ευρωζώνη Reviewed by blog on 8:26:00 μ.μ. Rating: 5
Από το Blogger.