Πως θα υπολογιστεί ο νέος φόρος στα ακίνητα





Στα τετραγωνικά μέτρα που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΗ και όχι στα στοιχεία του Ε9 θα βασιστεί ο υπολογισμός της νέας έκτακτης εισφοράς που θα επιβαρύνει εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος θα επιβαρύνει αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές και μάλιστα αυτό θα προβλέπεται ρητά στη διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή για την εφαρμογή της νέας αυτής φορολογίας.

Ακόμη, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει ότι θα φορολογηθούν μόνο τα ακίνητα που εμφανίζονται στα αρχεία της ΔΕΗ ως ηλεκτροδοτούμενα, ενώ θα ληφθεί υπόψη και η παλαιότητα όπως ακριβώς συμβαίνει και στο ΤΑΠ. Έτσι, όσο πιο παλαιό είναι το ακίνητο τόσο χαμηλότερος φόρος θα προκύψει.

Ωστόσο ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το αν τελικά θα επιβαρυνθούν με την έκτακτη εισφορά και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, γραφείων και άλλων επαγγελματικών χώρων. Από την εν λόγω εισφορά αναμένεται να εξαιρεθούν τα ακίνητα της εκκλησίας που δεν εκμισθώνονται καθώς και εκείνα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, αθλητικών σωματείων κτλ.

Σε ό,τι αφορά τα εκτός σχεδίου ακίνητα, ο υπολογισμός του νέου φόρου θα βασιστεί στα τετραγωνικά του ακινήτου καθώς και στους κατά περίπτωση «εκτός ζώνης συντελεστές» που καθορίζουν οι Δήμοι ώστε η επιβάρυνση να μην ξεπεράσει τα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος.

Μικρότερη επιβάρυνση θα προκύψει για τους συνδρομητές της ΔΕΗ που έχουν ενταχθεί σε ένα από τα δύο κοινωνικά τιμολόγια (άνεργοι, πολύ χαμηλά εισοδήματα, άτομα με ειδικές ανάγκες). Σε αυτούς ανάλογα την τιμή ζώνης η επιβάρυνση ανά τετραγωνικό μέτρο θα ξεκινά από 50 λεπτά.

Είναι προφανές ότι η διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσει το υπουργείο Οικονομικών θα επιφέρει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σε όσους έχουν νεόδμητα ακίνητα και βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναζητά την τελική μαθηματική φόρμουλα ώστε να λαμβάνονται υπόψη ο συντελεστής παλαιότητας, η τιμή ζώνης, η κατά περίπτωση έκπτωση και φυσικά τα τετραγωνικά του ακινήτου ώστε να προκύψει το τελικό ποσό επιβάρυνσης

http://kostasedessa.blogspot.com/2011/09/blog-post_9929.html
Πως θα υπολογιστεί ο νέος φόρος στα ακίνητα Πως θα υπολογιστεί ο νέος φόρος στα ακίνητα Reviewed by blog on 3:23:00 μ.μ. Rating: 5
Από το Blogger.