Με το ζόρι νίκη για την Εθνική

Με τη φωτιά έπαιξε η Εθνική ομάδα κόντρα στην Κροατία, αλλά ευτυχώς δεν «κάηκε», καθώς πήρε τη νίκη με 74-69 και σφράγισε την πρόκρισή της για την επόμενη φάση του Ευρωμπάσκετ.

Με εκπληκτική εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατάφερε να προηγηθεί ακόμα και με 20 πόντους των αντιπάλων του (43-23). Ότι και να σούταραν οι παίκτες του Ηλία Ζούρου έμπαινε. Ακόμα και στα τρίποντα οι Κώστας Βασιλειάδης και Αντώνης Φώτσης έδωσαν παράσταση, δείχνοντας για πρώτη φορά στο τουρνουά της Λιθουανίας ότι το ελληνικό συγκρότημα μπορεί να βρει το σουτ πίσω από τα 6,75μ.
Παρόλα αυτά, το αίσθημα ασφάλειας και στη συνέχεια το άγχος «έδεσαν» τα χέρια των Ελλήνων διεθνών, που είδαν την Κροατία να ξεκινάει αντεπίθεση διαρκείας και να φέρνει τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό πόντων. Η ψυχολογία είχε αντιστραφεί τελείως μεταξύ των δυο αντιπάλων και έτσι το παιχνίδι δεν άργησε να γίνει ντέρμπι.
1.30'' πριν το τέλος ο Τόμιτς μείωσε στους τρεις για τους Κροάτες (66-63), όμως στην επόμενη επίθεση ο Φώτσης με τρίποντο έδωσε βαθειά ανάσα στην Εθνικής. Ο Πόποβιτς με 2/2 βολές μείωσε εκ νέου τη διαφορά και μετά από νέα αποτυχημένη επίθεση του ελληνικού συγκροτήματος ο ίδιος παίκτης από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας» μείωσε στο καλάθι.
Κάπου εκεί δράση ανέλαβε ο Νίκος Ζήσης, ο οποίος όντας ο πιο έμπειρος παίκτης της ομάδας, πήρε τη μπάλα στα χέρια του για να οργανώσει τις τελευταίες ελληνικές επιθέσεις. Οι Κροάτες των έστειλαν δυο φορές στις βολές και με 3/4 εύστοχες τελείωσε το ματς.
Σε μια γρήγορη αποτίμηση του πέμπτου κατά σειρά αγώνα της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας κρατάει κανείς την εντυπωσιακή εμφάνιση των διεθνών μας στα δυο πρώτα δεκάλεπτα, όταν και έδειξαν πως έχουν το ταλέντο και τις δυνατότητες για να κάνουν την υπέρβαση.
Η θετική εικόνα, όμως, «γκρεμίζεται» στη επανάληψη, γιατί φάνηκε ξανά πως από αυτή την ομάδα λείπουν οι προσωπικότητες που θα την πάρουν στην πλάτη τους στα δύσκολα. Ακόμα το άγχος δείχνει ικανό να την καταστρέψει σε κάθε εμφάνισή τοτ, ενώ έχει και τεράστιο πρόβλημα τακτικά στη ζώνη.
Στην επόμενη φάση οι παίκτες του Ηλία Ζούρου θα πρέπει να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, όχι απλώς για να μπουν στην οκτάδα, αλλά και για ένα καλό πλασάρισμα, που θα τους δώσει το δικαίωμα να αποφύγουν στα προημιτελικά μεγαθήρια όπως η Ισπανία ή οι διοργανωτές Λιθουανοί.
Τα δεκάλεπτα: 25-13, 44-27, 58-45, 74-69
Ελλάδα (Ηλίας Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 11, Ζήσης 9, Βασιλειάδης 17(3), Καλάθης 9(1), Φώτσης 17(5), Παπανικολάου, Μπράμος 2, Κουφός 7, Καϊμακόγλου 2
Κροατία (Γιόσιπ Βράνκοβιτς): Τόμιτς 10, ’ντριτς 9, Πόποβιτς 14 (1), Μπογκντάνοβιτς 4, Στίπτσεβιτς 2, Ντρέιπερ 3(1), Σίμον 11(1), Μάρκοτα, Ρούντεζ, Ζόριτς 2, Μπάρατς 14(1)
Με το ζόρι νίκη για την Εθνική Με το ζόρι νίκη για την Εθνική Reviewed by blog on 10:03:00 μ.μ. Rating: 5
Από το Blogger.