Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα σταματήσει η οικονομική εξυγίανση
Θα πληρώσουμε τα δάνειά μας μέχρι το Φεβράρη με τα 2,500 εκατομμύρια που θα πάρουμε από τη Ρωσία.
Ο ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Συζήτησε τις λεπτομέρειες σε σύσκεψη με το Διοικητή Ορφανίδη
Συζήτησε τις λεπτομέρειες σε σύσκεψη με το Διοικητή Ορφανίδη
Με τον πλέον επίσημο τρόπο, διά στόματος του Υπουργού Οικονομικών, Κίκη Καζαμία, η Κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες την είδηση, την οποία είχε δημοσιεύσει χθες και η εφημερίδα μας, για τη σύναψη δηλαδή δανείου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Ρωσία. Με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, που φαίνεται να είναι θέμα ημερών, η οικονομία θα πάρει βαθιές ανάσες μια και η στενότητα χρήματος που αντιμετωπίζει, έβαζε θηλιά στο λαιμό της Κύπρου. Με τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα αναχρηματοδοτηθεί το δημόσιο χρέος, μια υποχρέωση που φθάνει το 1,1 δισεκατομμύριο μέχρι το τέλος του χρόνου και τα 2,2 δισεκατομμύρια μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Οι αντιδράσεις για τη σύναψη δανείου από τη Ρωσία ήταν ποικίλες, εστιάζονταν κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει εφησυχασμός ότι δεν υπάρχουν πλέον ασφυκτικά προβλήματα, και να υπαναχωρήσει η Κυβέρνηση στο θέμα της ανάγκης προώθησης μέτρων για δημοσιονομική εξυγίανση. Από πλευράς ΔΗΚΟ επισημάνθηκε ο κίνδυνος της εξάρτησης της Κυβέρνησης από το δανειστή, ενώ ο ίδιος ο Κίκης Καζαμίας είπε σε όσους καλοπροαίρετα, κατά την έκφρασή του, ανησυχούν, ότι θα πρέπει να εξετάζονται οι όροι με τους οποίους προσφέρεται το οποιοδήποτε προϊόν και να λαμβάνονται οι αποφάσεις με υπευθυνότητα και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση.
Χθες το απόγευμα, ο Υπουργός Οικονομικών είχε στο γραφείο του σύσκεψη με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη και τεχνοκράτες του Υπουργείου του, μεταξύ των οποίων και ο προϊστάμενος του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Φαίδωνας Καλοζώης. Η σύσκεψη, που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ασχολήθηκε κυρίως με το θέμα του μεγάλου δανείου από τη Ρωσία.
Δυσφορία για τη διαρροή
Δυσφορία για τη διαρροή
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Υπουργείο Οικονομικών κατέβαλλε τις τελευταίες ημέρες τιτάνιες προσπάθειες ώστε να κρατηθούν μυστικές οι διαβουλεύσεις για το δάνειο των 2,5 δισ. Οι διαρροές άρχισαν, όμως, από το πρωί της Πέμπτης, γεγονός που, όπως πληροφορούμαστε, προκάλεσε τη δυσφορία του Κίκη Καζαμία, ο οποίος ανέλαβε, έναντι των συνομιλητών του, τη δέσμευση να κρατήσει το όλο θέμα σε χαμηλούς τόνους. Η διαρροή έγινε προς την πλευρά των συντεχνιών, οι οποίες, κατά τις εκτιμήσεις ατόμων που είναι σε θέση να γνωρίζουν, θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη θετική αυτή εξέλιξη προς όφελός τους και συγκεκριμένα να αφαιρέσουν επιχειρήματα από την Κυβέρνηση σε σχέση με τα μέτρα τής αποκοπής του 25% του 13ου μισθού των εργαζομένων στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα και του παγώματος της ΑΤΑ για δύο χρόνια.
Τον κίνδυνο από μια τέτοια εξέλιξη επεσήμανε χθες ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση αν διαβλέπει κινδύνους από τη συμφωνία για δανεισμό από τη Ρωσία, είπε ότι ο πρώτος πιθανός κίνδυνος είναι «να υπάρξει εφησυχασμός και να μην προχωρήσει η Κυβέρνηση στα νέα μέτρα, ιδιαίτερα και μετά τις αντιδράσεις που έχουν παρουσιαστεί εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων. Διότι δεν ξέρουμε την πηγή της διαρροής και τη σκοπιμότητά της».
Δεν αλλάζει ο προγραμματισμός
Δηλώσεις για το δάνειο, μετά και τη διαρροή, έκαμε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είπε ότι η Κυβέρνηση προσδοκά ότι σύντομα θα καταλήξει σε συμφωνία, αν κριθεί συμφέρουσα για την κυπριακή πλευρά.
Δηλώσεις για το δάνειο, μετά και τη διαρροή, έκαμε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είπε ότι η Κυβέρνηση προσδοκά ότι σύντομα θα καταλήξει σε συμφωνία, αν κριθεί συμφέρουσα για την κυπριακή πλευρά.
Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι εδώ και μερικές ημέρες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη του δανείου με συμφέροντες όρους. Αφού επεσήμανε ότι η διαχείριση του δημόσιου χρέους είναι καθημερινή υποχρέωση και έγνοια ειδικής τεχνοκρατικής ομάδας στο Υπουργείο, ο κ. Καζαμίας σημείωσε ότι όταν υπάρξει συμφωνία, θα ανακοινωθεί στην πλήρη μορφή της.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι τυχόν εξασφάλιση οποιουδήποτε δανείου δεν διαφοροποιεί τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, γι’ αυτό και οι διαβουλεύσεις που έχουν ξεκινήσει θα συνεχιστούν μέχρι τη συνομολόγηση συμφωνίας και κατάθεση των νομοσχεδίων στη Βουλή.
«Η σύναψη οποιουδήποτε δανείου από μόνη της δεν λύει οποιαδήποτε προβλήματα, δημοσιονομικά ή άλλα του δημόσιου τομέα, απλώς τη βοηθά να αντιμετωπίσει καλύτερα και ευκολότερα τα θέματα ρευστότητας», τόνισε.
Ο κ. Καζαμίας σημείωσε, επίσης, ότι αν πάρουμε το δάνειο θα το χρησιμοποιήσουμε για αποπληρωμή κρατικών ομολόγων, παροχή ρευστότητας στην οικονομία, για στήριξη στον τομέα των επενδύσεων και για ώθηση της ανάπτυξης.
Σε ερώτηση αν εκτός από τη Ρωσία η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επαφές για δανειοδότηση και από άλλες χώρες ή οργανισμούς, ο Υπουργός είπε πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και δεν ήταν στραμμένες προς μία μόνο κατεύθυνση.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια…
Δεν έχουμε την πολυτέλεια…
«Στο σημείο που βρισκόμαστε», είπε, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε εμείς τους δανειοδότες μας, έχοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στον τομέα διάθεσης κρατικών ομολόγων ή χρεογράφων. Κρίνω πως υποχρέωσή μας είναι μονάχα τις δυνατότητες που μας προσφέρονται να τις αξιολογήσουμε σοβαρά, σωστά και αν κρίνουμε ότι υπάρχει κάτι το οποίο συμφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι υποχρέωσή μας να το αξιοποιήσουμε».
Αποκάλυψε, επίσης, ότι προηγούμενη προσπάθεια για εξασφάλιση δανείων που έγινε στις αρχές του χρόνου δεν πέτυχε, αφού οι προσφορές δεν ήταν συμφέρουσες, ενώ αναφερόμενος σε δηλώσεις ότι ο δανεισμός από τη Ρωσία δημιουργεί εξαρτήσεις, αντέστρεψε το ερώτημα για να ρωτήσει, όσους καλοπροαίρετα, όπως είπε, ανησυχούν προς αυτήν την κατεύθυνση, πόση εξάρτηση δημιουργεί η συνολική κατάθεση σε κυπριακές τράπεζες πολλαπλάσιου του δανειζόμενου αυτού ποσού, με το γεγονός ότι αυτές οι καταθέσεις δεν προσφέρουν μακροπρόθεσμη ευχέρεια στον καταθέτη να τις αποσύρει, αλλά βραχυπρόθεσμη, ακόμα και μερικών εβδομάδων.
Ο κ. Καζαμίας είπε ότι θα πρέπει να εξετάζονται οι όροι με τους οποίους προσφέρεται το οποιοδήποτε προϊόν και με υπευθυνότητα και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση να αξιολογείται και να λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Ανέφερε, επίσης, ότι πέραν της Ρωσίας υπάρχουν κάποιες άλλες κατευθύνσεις που προσφέρουν ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης, ενώ σε ερώτηση αν το δάνειο θα προέρχεται από τη ρωσική κυβέρνηση, ρωσική τράπεζα ή άλλη χώρα, απάντησε πως και τα τρία ενδεχόμενα είναι ανοικτά και ότι οι διαβουλεύσεις γίνονται προς διάφορες κατευθύνσεις και με περισσότερους του ενός οργανισμούς.
Τέλος, ανέφερε ότι το δανειζόμενο ποσό σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν είναι συνδεδεμένο με το χρόνο που έχει να εξαντλήσει η παρούσα Κυβέρνηση.
Αβέρωφ: Θετική εξέλιξη, αλλά χρειάζεται προσοχή
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολιάζοντας τα περί δανείου από τη Ρωσία, είπε ότι η αντιπολίτευση βλέπει με θετικό μάτι το ενδεχόμενο αυτό, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι έστω κι αν επιτύχει η προσπάθεια, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός για τα δημόσια οικονομικά.
«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά», είπε, «ότι, πέραν των διαρθρωτικών προβλημάτων, πέραν των προβλημάτων εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, προστέθηκε το τελευταίο διάστημα και πρόβλημα ρευστότητας και επαναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους, και βρίσκαμε μπροστά μας, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας, τους κινδύνους στάσης πληρωμών.
Άρα η εξασφάλιση αναχρηματοδότησης χρεών του κράτους που λήγουν είναι μια προσωρινή ανάσα και είναι θετικό».
Άρα η εξασφάλιση αναχρηματοδότησης χρεών του κράτους που λήγουν είναι μια προσωρινή ανάσα και είναι θετικό».
Αυτή η προσωρινή ανάσα, όμως, δεν πρέπει να ερμηνευθεί ότι λύσαμε τα προβλήματα και σταματούμε την προσπάθεια εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Σε περίπτωση υπαναχώρησης από την πορεία εξυγίανσης, θα συνεχίσουν οι αρνητικές υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η Κύπρος, από τη στιγμή που επέλεξε να είναι κέντρο παροχής οικονομικών υπηρεσιών, χρειάζεται απαραίτητα να είναι σε αναβαθμισμένη αξιολόγηση.
Σ' ερώτηση αν διαβλέπει κινδύνους στη συμφωνία με τη Ρωσία, είπε ότι ο πρώτος πιθανός κίνδυνος είναι «να υπάρξει εφησυχασμός και να μην προχωρήσει η Κυβέρνηση στα νέα μέτρα, ιδιαίτερα μετά τις αντιδράσεις που έχουν παρουσιαστεί από τις συντεχνίες. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η εξάρτηση του δανειζομένου από το δανειστή του. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν υποσημειώσεις, αστερίσκοι ή δεσμεύσεις, πολιτικές ή άλλες, διότι ο υπόλοιπος δανεισμός μας προέρχεται από τις αγορές, από ιδιωτικούς οργανισμούς. Σε αυτήν την περίπτωση η συμφωνία είναι διακρατική».
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι τέλος ο οργανισμός που έχει δανείσει τα περισσότερα στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα, που έχει δανείσει στο κράτος ένα ποσό που ξεπερνά το 1,5 δισ. «Εάν διακρατικά θα δανειστούμε από τη Ρωσία 2,5 δισ. αντιλαμβάνεστε ότι γίνεται με διαφορά ο μεγαλύτερος δανειστής της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.
Το ΑΚΕΛ δεν αντιλαμβάνεται
Το ΑΚΕΛ χαιρέτισε τα περί δανείου από τη Ρωσία με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Σταύρου Ευαγόρου, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά από δεύτερες σκέψεις και πιο ψύχραιμους υπολογισμούς, οι επιφυλάξεις ορισμένων για το θέμα θα αρθούν.
«Πρόκειται», είπε, «για ένα θετικό γεγονός και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τις ενστάσεις ορισμένων, οι οποίοι άρχισαν να μιλούν για εξαρτήσεις. Είναι γνωστό ότι επιχειρηματίες από τη Ρωσία έχουν τεράστιες καταθέσεις στη χώρα μας. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν μιλήσει για εξάρτηση; Αυτό αποτελεί, κατά την άποψή μας, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία».
Εκείνο που πρωτίστως πρέπει να ενδιαφέρει είναι το ίδιο το δάνειο και όχι η χώρα προέλευσής του, ανέφερε.
Τέλος επεσήμανε ότι το δάνειο δεν θα διαφοροποιήσει τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση.
ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι
Η ΕΔΕΚ διά του βουλευτή της Νίκου Νικολαΐδη σημείωσε ότι θα πρέπει να δει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας πριν την κρίνει, τόνισε, όμως, ότι η οικονομία χρειάζεται αυτήν τη στιγμή δάνεια, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες ρευστότητας που έχει.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας σε δικές του δηλώσεις είπε ότι «το δάνειο από τη Ρωσία θα δώσει πρόσκαιρη ρευστότητα, η οποία, όμως, δεν θα λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και δεν θα αλλάξει την πορεία καθόδου της, που είναι συνέπεια της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης».
Κάλεσε, επίσης, την Κυβέρνηση να μη σταματήσει την προώθηση των μέτρων για οικονομική εξυγίανση.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γ. Περδίκης ανέφερε ότι με τα δάνεια δεν σώζεται η κατάσταση, αλλά γίνεται χειρότερη, υποδεικύνοντας ότι «μπορεί μεν να βρεθεί μια προσωρινή λύση για να μη χρεοκοπήσει το κράτος και να σταματήσει τις πληρωμές του μέχρι τα Χριστούγεννα, όμως το πλέον σημαντικό είναι να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν αειφορία στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά».
Ρωσική ένεση 2,5 δισεκατομμυρίων
Reviewed by blog
on
10:47:00 π.μ.
Rating: