Ο Νίκος Παπανδρέου και ο αδελφός αυτού…

Την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε με τον Αντώνη Σαμαρά για να… υποβάλλει την παραίτησή του από πρωθυπουργός, ο αδελφός του Νίκος για άλλη μια φορά θα επενέβαινε να τον εμποδίσει.
Η μετά από ώρες «ξεπαραίτηση» του πρωθυπουργού έγινε ύστερα από τις ασφυκτικές πιέσεις του αδελφού του. Τότε εφευρέθηκε η γνωστή πλέον δικαιολογία περί διαρροών από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και η συμφωνία χάλασε.
Η επιρροή του Νίκου στις αποφάσεις του πρωθυπουργού είναι τοις πάση γνωστή.
Τα δύο αδέλφια βέβαια αποφεύγουν κοινές δημόσιες εμφανίσεις και βρίσκονται πάντοτε στο Καστρί ή στο νέο σπίτι του Νίκου στην Εκάλη. Είναι σπάνιες φορές που ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει σε κάποια εκδήλωση και δίπλα του θα είναι ο αδελφός του. Η τελευταία κοινή δημόσια εμφάνιση ήταν στο μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ ο Νίκος φροντίζει πάντοτε να βρίσκεται στα Συμπόσια της Σύμης, τα οποία πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι σε διαφορετικό ελληνικό νησί.
Έτσι και πέρυσι μαζί με την σύζυγο του είχαν καταλύσει στο ξενοδοχείο όπου έμενε ο Γιώργος με τους προσκεκλημένους του. Εκεί βέβαια τότε ήταν μαζί τους η μητέρα Μαργαρίτα, η αδελφή Σοφία και ο έτερος αδελφός Αντρίκος Παπανδρέου.
Στις αρχές της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος είχε ανακοινώσει τη συγγραφή σεναρίου με θέμα τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη. Επί δύο χρόνια ασχολιόταν με το θέμα και βρισκόταν σε συχνή επαφή με τον συνθέτη. Πριν ξεσπάσει η κρίση δήλωνε πως είχε ολοκληρώσει το σενάριο έχοντας διαπιστώσει πόσο εξαντλητικό είναι να συνεργάζεται κανείς με τον Μίκη. Σύντομα ο Μίκης άρχισε να εκφράζει την ενόχλησή του για τον αδελφό Γιώργο, μέχρι που οι παρεμβάσεις του πήραν επιθετικό χαρακτήρα εναντίον προσωπικά του πρωθυπουργού. Έκτοτε μάλλον το θέμα πάγωσε αφού κανείς δεν έχει ακούσει καμία περεταίρω εξέλιξη.
Ο Νίκος ήταν ο άνθρωπος που παλιότερα είχε σώσει πολλές φορές τον αδελφό του από κακοτοπιές. Ήταν εκείνος που μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά τον έπεισε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Τότε ο Γιώργος έμενε το περισσότερο διάστημα στην Αμερική και σκεφτόταν σοβαρά να μείνει μόνιμα εκεί. Τότε γνώρισε και τον σημερινό υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο. Ο Γιώργος τον άκουσε και το 1993 που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας.
Επί δεκατέσσερα χρόνια, μέχρι το 2007, ο Νίκος παρέμενε άτυπος σύμβουλος του αδελφού του στο Παιδείας, στο Εξωτερικών και αργότερα όταν ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης και εξάρτησης που έχουν ουδέποτε «διαφημίστηκαν» σε σημείο πολλοί να πιστεύουν αφελώς πως ο Νίκος δεν ανακατεύεται με την πολιτική. Το 2007 για πρώτη φορά, μετά την δεύτερη εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ και εν όψει των εσωκομματικών εκλογών ο Νίκος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα για πρώτη φορά δημόσια υποστήριξε τον αδελφό του και είπε την περίφημη άποψη ότι ο Κώστας Σημίτης έδωσε το 2004 στον αδελφό του «θαμπό δακτυλίδι».
Πολλούς αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους αυτή η άποψη τους έπεισε και συνέβαλλε να επανεκλεγεί ο Γιώργος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τη νίκη του 2009 ο Νίκος εξαφανίστηκε και πάλι. Αρχές του 2010 ο Χάρης Παμπούκης με την Λούκα Κατσέλη ταξιδεύουν ως το Κατάρ προκειμένου να κάνουν επαφές με επιχειρηματίες που ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Μαζί τους βρισκόταν και ο Νίκος Παπανδρέου.
Όσο και αν πολλοί δημοσιογράφοι ρώτησαν δημόσια και μη, κυβερνητικά στελέχη για το ρόλο του Νίκου εκεί δεν δόθηκε καμία απάντηση.
Ο αστικός μύθος λέει πως ο Ανδρέας Παπανδρέου επιθυμούσε να δει τον Νίκο πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ και όχι τον Γιώργο. Σήμερα μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εύχονται να είχε γίνει πραγματικότητα εκείνη η επιθυμία του ιδρυτή του πάλαι ποτέ κινήματος…
Ο Νίκος Παπανδρέου και ο αδελφός αυτού… Ο Νίκος Παπανδρέου και ο αδελφός αυτού… Reviewed by Skandalistis on 10:29:00 π.μ. Rating: 5
Από το Blogger.