Πραγματικοί κίνδυνοι (Διδάγματα από την Αργεντινή)

Του/Της Αλέξιου Παπασταύρου Εσχάτως πληθαίνουν οι φωνές που προτείνουν τη μονομερή διαγραφή ή αναδιάρθρωση του χρέους μας ή / και την επιστροφή στη (δυνάμενη να υποτιμηθεί) δραχμή (εφόσον αυτά δεν επέλθουν ως αποτέλεσμα των δισταγμών και λοιπών σφαλμάτων της εφαρμοζόμενης πολιτικής). Όμως, αν συμβεί ο,τιδήποτε τέτοιο, θα έχει τραγικές πρακτικές συνέπειες, μεταξύ των οποίων και οι εξής ενδεικτικές:

(1) Δεν θα μας δανείζει πια κανείς!
Μονομερής διαγραφή ή αναδιάρθρωση χρέους σημαίνει ότι από μόνοι μας, χωρίς συμφωνία, θα δηλώσουμε στους δανειστές μας ότι δεν θα αποπλήρωσουμε τα χρέη μας (ή τμήμα τους, ή υπό τους συμφωνηθέντες όρους, π.χ. χρόνος, επιτόκιο κτλ). Αυτό μοιάζει να μπορεί να μας ανακουφίσει, αφού δεν θα χρωστάμε πλέον τίποτε, ή λιγότερα. Όμως, οι δανειστές θα χάσουν το σύνολο ή μέρος των χρημάτων που έλπισαν να κερδίσουν (τόκοι κτλ), ή ενδεχομένως και τμήμα αυτών καθαυτών των χρημάτων που μας δάνεισαν (κεφάλαιο). Συνεπώς, ευλόγως δεν θα μας δανείσουν ξανά, τουλάχιστο για κάποια έτη (η Αργεντινή συμπληρώνει ήδη 9).

(2) Θα καταργηθεί το κράτος!
Οι δημόσιες δαπάνες (π.χ. μισθοί, συντάξεις, συντήρηση και κατασκευή δρόμων, σχολείων, νοσοκομείων, προμήθειες αγαθών, όπλων και πυρομαχικών, εφοδιασμός στρατού και αστυνομίας κτλ) εξακολουθούν να υπερβαίνουν τα δημόσια έσοδα (πρακτικώς, ιδίως τους φόρους), κατά έξι δισεκατομμύρια € περίπου ετησίως. Αφού, όμως, ουδείς πια θα μας δανείζει για να καλύψουμε το έλλειμμα αυτό, θα πρέπει να το εξαφανίσουμε, κυριολεκτικά μέσα σε μια στιγμή. Δεδομένης της εξάντλησης των συνεπών φορολογουμένων και της ύφεσης, το παραπάνω ποσό δεν θα μπορέσει να προέλθει από νέες αυξήσεις φπα, επιδρομές στην περιουσία (π.χ. «έκτακτη» εισφορά στα ακίνητα), γιουρούσια στα εισοδήματα (π.χ. «έκτακτες» φορολογικές εισφορές) κτλ. Επομένως, εκτός κι αν μέσα στις επόμενες εβδομάδες πατάξουμε τη φοροδιαφυγή (ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι!), απομένει η μείωση των δημόσιων δαπανών. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση μονομερούς διαγραφής ή αναδιάρθρωσης του χρέους (ή επιστροφής στη δραχμή), θα πρέπει να περικόψουμε τις δημόσιες δαπάνες μας κατά το παραπάνω ποσό, πράγμα που εδώ και 18 μήνες δεν έχουμε κατορθώσει παρά τις αιματηρές θυσίες τμημάτων του ελληνικού λαού.

Διαβάστε περισσότερα »
Πραγματικοί κίνδυνοι (Διδάγματα από την Αργεντινή) Πραγματικοί κίνδυνοι (Διδάγματα από την Αργεντινή) Reviewed by Skandalistis on 10:57:00 μ.μ. Rating: 5
Από το Blogger.