Η πρώτη απεργία στην ιστορία!

"Η πρώτη απεργία ... αλλα όχι η τελευταία εξέγερση στην ιστορία! Η πρώτη απεργία στην ιστορία που γνωρίζουμε έλαβε χώρα γύρω στο 1150 π.Χ. (μερικές πηγές μιλούν για το 1165, άλλες για το 1152), στην αρχαία Αίγυπτο.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ραμσή Γ ‘, οι εργαζόμενοι του χωριού Deir EL-Μεντινέτ, που συμμετείχαν στην κατασκευή των ναών των Θηβών, κατέβηκαν σε απεργία, φωνάζοντας: “Είμαστε ήδη την 18η του μήνα και είμαστε πεινασμένοι!”.
Οι ταραχές ξέσπασαν στην πραγματικότητα λόγω της καθυστέρησης των πληρωμών που γινότανε από την παραγωγή τροφίμων, δηλαδή σε σιτάρι, ψάρια, όσπρια και κατά την παράδοση σε αλοιφές για την προστασία από τον ήλιο και το ξηρό κλίμα της ερήμου.
Οι υπάλληλοι του Φαραώ προσπάθησαν να λογικέψουν τους εργαζόμενους, δίνοντάς τους πολλές υποσχέσεις, αλλά οι απεργοί είχαν πλέον πάει πέρα από τον περίβολο του βασιλικού τάφου, και παρέμειναν εκεί για αρκετές ημέρες.
Η απεργία έληξε μόνον όταν το σύνολο της οφειλομένων απεδόθη. Από εκείνη τη στιγμή δημιουργήθηκαν νέες εποπτικές αρχές για την εξασφάλιση αμοιβής των εργαζομένων και για πρώτη φορά, υπεύθυνοι για τον έλεγχο και τη διανομή των μερίδων τροφής.
Αίγυπτος: Από τη μέρα της οργής στη μέρα της αποχώρησης(;)
..."
Η πρώτη απεργία στην ιστορία! Η πρώτη απεργία στην ιστορία! Reviewed by Skandalistis on 7:03:00 μ.μ. Rating: 5
Από το Blogger.