«Παγώνουν» για ακόμη 6 μήνες όλοι οι πλειστηριασμοί

Παράταση για έξι μήνες στο πάγωμα όλων των πλειστηριασμών από τράπεζες, για χρέη μέχρι και 200.000 ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η αναστολή των πλειστηριασμών έληγε αύριο, 31 Δεκεμβρίου, αλλά πλέον παρατείνεται μέχρι και τέλος Ιουνίου του 2011.

Με τροπολογία που υπογράφεται από τους Υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και κατατίθεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή με το νέο έτος παρατείνεται μέχρι την 30.6.2011 η αναστολή των πλειστηριασμών.
 
Η τροπολογία αφορά τόσο τους πλειστηριασμούς  που επισπεύδονται από πιστωτικά ιδρύματα για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσόν των 200.000 ευρώ  όσο και τους πλειστηριασμούς που επισπεύδονται από οποιονδήποτε σε βάρος της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, για τους οποίους επίσης ισχύει η προσωρινή απαγόρευση του νόμου 3869/2010 για την  «ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων».

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, οι παραπάνω παρατάσεις είναι αναγκαίες προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα  σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής να ανακάμψουν, να αναδιοργανώσουν σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία την κάλυψη των αναγκών τους και να επιδιώξουν την καλύτερη δυνατή διευθέτηση και εξυπηρέτηση των οφειλών τους.

Οι παρατάσεις χαρακτηρίζονται "επιβεβλημένες" και ενόψει της κρίσιμης εναρκτήριας φάσης που βρίσκεται ο  νόμος 3869/2010  για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Θα  διευκολύνουν συνεπώς τις διαπραγματεύσεις και συζητήσεις ανάμεσα στα πιστωτικά ιδρύματα, τους λοιπούς πιστωτές και τους οφειλέτες για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης στην αποπληρωμή των χρεών στις περιπτώσεις  μόνιμης αδυναμίας πληρωμής.  Τούτο δε μάλιστα ενόψει και του γεγονότος ότι  τα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν μέχρι σήμερα επεξεργαστεί και απαντήσει στο πλήθος των σχετικών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από τους οφειλέτες στο πλαίσιο του παραπάνω νόμου.  Περαιτέρω, οι οφειλέτες που βρίσκονται  πραγματικά σε μόνιμη αδυναμία θα έχουν τη δυνατότητα, σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει ο συμβιβασμός, να οργανώσουν την προστασία τους μέσα από τη δικαστική ρύθμιση των χρεών.

Με την τροπολογία δίνεται συνεπώς μία τελευταία παράταση αναστολής των πλειστηριασμών και για μία περίοδο που είναι πλέον επαρκής για να αξιοποιηθεί από τους υπερχρεωμένους οφειλέτες η σχετική προστατευτική νομοθεσία και να ρυθμιστεί το μεγάλο μέρος των εκκρεμών υποθέσεων.
«Παγώνουν» για ακόμη 6 μήνες όλοι οι πλειστηριασμοί «Παγώνουν» για ακόμη 6 μήνες όλοι οι πλειστηριασμοί Reviewed by Skandalistis on 8:00:00 μ.μ. Rating: 5
Από το Blogger.