Ηedge Funds: Η Ελλάδα στο δρόμο της… Αργεντινής;


Οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται να ακολουθούν τα βήματα της άτακτης χρεοκοπίας της Αργεντινής το 2002, όπως δήλωσε hedge fund που συμμετέχει στις συζητήσεις για το ελληνικό PSI.



Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο, πως η Αργεντινή στις 6 Νοεμβρίου του 2001, προχώρησε στην ανταλλαγή ομολόγων λόγω του σοβαρού προβλήματος φερεγγυότητας που αντιμετώπιζε - όπου η S&P την υποβάθμισε σε selective default από CC, μία αξιολόγηση που κράτησε μέχρι και την 1η Ιουνίου 2005, δηλαδή 53 ολόκληρους μήνες, ημερομηνία που την αναβάθμισε σε B-. Η Αργεντινή όμως, έναν μήνα μετά τη δεύτερη ανταλλαγή των ομολόγων της, το 2002, κήρυξε default και παρέμεινε σε αυτό το καθεστώς για αρκετό διάστημα.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών απέρριψαν, τη Δευτέρα, την πρόταση των ιδιωτών πιστωτών, στέλνοντάς την ουσιαστικά πίσω στο IIF και την Αθήνα να την… ξαναγράψουν, απαιτώντας τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν από την Ελλάδα στο σχέδιο της αναδιάρθρωσης, να έχουν χαμηλότερο κουπόνι.

Η απόφαση αυτή έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να βρουν μια μέση λύση, και αυξάνεται ο κίνδυνος ναυαγίου των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο κ. Hans Humes, επικεφαλής επενδύσεων του hedge fund Greylock Capital Management, στα πλαίσια συνάντησης που διοργάνωσε το Bloomberg Link.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα μου θυμίζουν την Αργεντινή. Ενώ ήμουν πολύ αισιόδοξος ότι δεν θα ακολουθούσαμε το δρόμο της Αργεντινής, φαίνεται ότι οδεύουμε προς τα εκεί».
H δύσκολη αυτή διαδικασία των διαπραγματεύσεων, όπως πρόσθεσε, μπορεί να περάσει, δυστυχώς, στα χέρια συμβούλων, αναφερόμενος, δηλαδή, στην νομική εταιρεία Cleary Gottieb, που σήμερα δουλεύει για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, και ήταν η ίδια εταιρεία που εκπροσώπησε την Αργεντινή κατά την διάρκεια της χρεοκοπίας της το 2002, και συνεχίζει να υπερασπίζεται την χώρα, έναντι των επενδυτών που ακόμα και σήμερα «κυνηγούν» τις πληρωμές που τους οφείλονται. Ο κ. Humes εκπροσωπούσε ομολογιούχους με συμφέροντα ύψους 40 δισ. δολαρίων στα ομόλογα της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Όπως επεσήμανε, οι χαράσσοντες πολιτική στην ΕΕ απέρριψαν μεν την πρόταση των πιστωτών για κουπόνι 4%, αλλά δεν προσέφεραν συγκεκριμένη αντιπρόταση. Απλά λένε ότι θέλουν κουπόνι χαμηλότερο του 4% και κάτω του 3,5% ειδικά για τα ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2020. Οφείλουν να δώσουν συγκεκριμένη και ξεκάθαρη πρόταση, τόνισε ο hedge fund manager και υπογράμμισε πως ένα 0,5% χαμηλότερο από το 4% δεν πρόκειται να κάνει μεγάλη διαφορά στην βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Humes, ο οποίος θα είναι «παρών» στο σημερινό meeting των πιστωτών της Ελλάδα στο Παρίσι, προειδοποίησε ότι οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για την επίλυση της ελληνικής κρίσης. Μια σκληρή, άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την ευρωζώνη. Όλοι, οι Έλληνες, οι ευρωπαίοι, οι τράπεζες, τα funds, πρέπει να δείξουν σοβαρότητα και θάρρος.



ekourt@kerdos.gr

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1651516&nt=103
Ηedge Funds: Η Ελλάδα στο δρόμο της… Αργεντινής; Ηedge Funds: Η Ελλάδα στο δρόμο της… Αργεντινής; Reviewed by blog on 5:02:00 μ.μ. Rating: 5
Από το Blogger.