Το κρίσιμο τετ α τετ Παπανδρέου-Μέρκελ

Καθοριστικής σημασίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Η συνάντηση, που γίνεται στη σκιά της συντριβής του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στις τοπικές εκλογές του Αμβούργου, θα κρίνει τις προσδοκίες που μπορεί να έχει η Ελλάδα από την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Ο κ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει να πείσει την Άγκελα Μέρκελ ότι η συγκρότηση ενός μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας για τις χώρες με προβλήματα χρέους ενδυναμώνει και το ίδιο το ευρώ.
Ωστόσο, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση δείγμα της στήριξης που η Γερμανία παρέχει στην Ελλάδα, τα «ανταλλάγματα» που ζητά η κ. Μέρκελ είναι δυσβάσταχτα.
Η συνταγματική αναθεώρηση για την κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο προβλέπει κοινές πολιτικές για την ασφάλιση αι τις εργασιακές σχέσεις ενδέχεται να μπλοκάρουν τη διαδικασία διευθέτησης του ελληνικού χρέους, δηλαδή την επαναγορά του από τον μηχανισμό ή με χρηματοδότηση του μηχανισμού.
Το σημερινό πρόγραμμα του Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο ξεκινά στις 9:00 π.μ., οπότε και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του SPD, S. Gabriel. Στις 12:30 μ.μ. θα ακολουθήσει τετ α τετ με τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του FDP, G. Westerwelle.
Και, τελικά, στις 6.30 μ.μ. θα γίνει η συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας A. Mέρκελ. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις και δείπνο εργασίας. Τη συνάντηση των δύο ηγετών θα προετοιμάσουν οι δύο υπουργοί Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και Β. Σόιμπλε, σε συνεργασία που θα έχουν νωρίς το πρωί στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Παραμονή του κρίσιμου ραντεβού Παπανδρέου – Μέρκελ πάντως, η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank δήλωσε αντίθετη σε όλες τις προτάσεις που υποστηρίζει η Ελλάδα. Τάχθηκε κατά της χρήσης των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την επαναγορά κρατικών ομολόγων, με οποιοδήποτε τρόπο.
Όπως επισημαίνει στη μηνιαία της έκθεση, η αγορά κρατικών ομολόγων απευθείας από το EFSF απαλλάσσει από τις ευθύνες τους ομολογιούχους αλλά και τις εθνικές κυβερνήσεις, μεταθέτοντας το βάρος στους φορολογούμενους από τις χρηματοδότριες χώρες με επιπλέον και πιθανότατα σημαντικό κίνδυνο.
Παράλληλα, τάσσεται κατά της χορήγησης δανείων με ευνοϊκότερους όρους για την αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ δεν συμφωνεί ούτε με την έκδοση ευρω-ομολόγων ή τη μείωση του κόστους δανεισμού στις συμφωνίες στήριξης που συνάφθηκαν με τις υπερχρεωμένες χώρες.
Τη χθεσινή διάλεξη του Γιώργου Παπανδρέου στο πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου σκιάσανε οι διαμαρτυρίες νεαρών φοιτητών που φωνάζανε συνθήματα στα ελληνικά και προσπάθησαν να ξεδιπλώσουν αντικυβερνητικό πανό.
«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, να ληστεύει το λαό» είναι ένα από τα συνθήματα, ενώ χρησιμοποίησαν βαριές εκφράσεις κατά του πρωθυπουργού, ο οποίος τους παρότρυνε πρώτα να ακούσουν και μετά να διαμαρτυρηθούν. «Εγώ θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις των παιδιών», ανέφερε χαρακτηριστικά, προτείνοντας αν υπάρχει κάποιος εκπρόσωπός τους να λάβει το λόγο, χωρίς να εισακουστεί.
«Χρειάζεται ο διάλογος, εγώ είμαι ανοιχτός στο διάλογο», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως «μακάρι η διαμαρτυρία από μόνη της να έλυνε το πρόβλημα στην Ελλάδα».
Η διάλεξη του πρωθυπουργού συνεχίστηκε μετά από την αποχώρηση των νεαρών από την αίθουσα.
Το κρίσιμο τετ α τετ Παπανδρέου-Μέρκελ Το κρίσιμο τετ α τετ Παπανδρέου-Μέρκελ Reviewed by Skandalistis on 10:27:00 π.μ. Rating: 5
Από το Blogger.